Waarom blog ik eigenlijk?

by - mei 30, 2015


Iets minder dan een jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van het eerste artikel voor xMMKE. En er is nooit een moment gekomen waarop ik daar spijt van had. Bloggen heeft me juist véél meer gegeven dan dat ik ooit heb gedacht. Maar de echte reden waarom ik ben doorgegaan met bloggen? Dat lees je in dit artikel!

Hoe het is begonnen
Een jaar of vier, vijf geleden maakte ik mijn eerste blog aan. Ik vond het onwijs leuk om artikelen te schrijven en om de bezoekersaantallen te zien stijgen. Ik maakte veel reclame op Girlscene voor mijn blog, ik weet nog dat ik daar ongegeneerd ben gaan spammen, haha. Daarvoor had ik al eens een website gemaakt op Kindertent en Imonline en dat is waar ik voor de eerste keer in aanraking kwam met HTML. Ik vond het geweldig en daar maakte ik ook mijn eigen lay-outs zelf. Daarna kwam dus mijn eigen blog en alhoewel ik niet zoveel had om over te schrijven, behalve mijn eigen leven, kwamen er toch zo'n 100 bezoekers per dag op mijn blog. Geweldig vond ik dat!

Helaas zat ik op het vwo en dat nam véél tijd in beslag. Ik besloot me te gaan focussen op school, want dat was echt nodig. Ik zat soms wel drie uur lang per dag aan mijn huiswerk! Aan bloggen heb ik toen niet meer gedacht, tot dat ik een paar jaar later op de opleiding zat waar ik nu nog steeds op zit: Media Informatie & Communicatie. Ik kwam weer in aanraking met HTML en daarnaast ook onder andere met fotografie en creatief schrijven. Ik vroeg me opeens af waarom ik überhaupt gestopt was met bloggen. Ondertussen volgde ik ook nog een aantal blogs en opeens drong het tot mij door: ik wil weer beginnen!

Afgelopen zomer was het zo ver. Ik verveelde me een beetje en mensen die mij al langer kennen dan vandaag weten waarom: ik kan niet stilzitten. Ik moet altijd iets te doen hebben en achteraf gezien is bloggen daar geweldig voor aangezien je nóóit klaar bent met dingen doen voor je website. Ook werd in die periode mijn moeder heel erg ziek: ze kreeg de diagnose kanker. Ik zat absoluut niet lekker in mijn vel en om mijn gedachtes opzij te zetten ben ik toen eindelijk gaan bloggen. Op maandag 14 juli kwam mijn eerste blogpost online en ik was er hartstikke trots op.

Voordelen 
Maar waarom blog ik nu eigenlijk? Er is vast een reden waarom ik na al die maanden nog niet gestopt ben. Want zoals ik al zei heb ik geen moment spijt gehad. Bloggen heeft me juist héél veel gegeven, iets wat ik nooit gedacht had van te voren. Ik heb al een aantal samenwerkingen gedaan met bedrijven en daarnaast heb ik mijn schrijf skills aanzienlijk verbeterd. Het enige wat mij namelijk tegenhield om te bloggen was het feit dat ik dacht dat ik absoluut niet kon schrijven. Tot het moment dat ik het gewoon probeerde en sindsdien heb ik al een aantal complimenten gekregen over mijn schrijfstijl.

Ook kan ik nu mijn creativiteit kwijt op mijn eigen stukje web en op ieder artikel krijg ik ontzettend leuke (en vele!) reacties van jullie. Wow! Dat ik na bijna één jaar bloggen zoveel volgers heb, dat had ik ook niet durven dromen. Ik vind het daarnaast ook hartstikke leuk dat ik zoveel contact heb met andere meiden die dezelfde passie delen. Ik twitter vaak heen en weer en er is zelfs tot sprake gekomen dat er eens een keer een bloggers meeting georganiseerd moet worden: I'm in! Ik zou het ongelofelijk leuk vinden om een aantal bloggers in real life te leren kennen. Overigens heb ik lieve Maureen ook via mijn blog ontmoet en er komt zeker een tweede ontmoeting aan.

Nadelen
Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan bloggen. Van te voren had ik namelijk ook nóóit gedacht dat er zoveel tijd in bloggen zit. Het meeste tijd ben ik kwijt aan artikelen schrijven, ideeën bedenken en fotograferen. Maar daar houdt het niet op; het liefst bekijk ik dagelijks alle blogs die ik volg op Bloglovin en natuurlijk moeten alle feeds uitgescrollt worden op social media, en die is lang omdat ik zoveel bloggers volg. Daarnaast zit ik soms ook tegen een writer's block aan, die momenten zijn echt killing voor als je een artikel online wilt hebben staan de volgende dag.

Toch denk ik dat ik niet zonder bloggen kan en weet ik nu al dat ik er nog jaaaaaaren mee door wilt gaan. Stiekem droom ik er van om van bloggen later mijn beroep te maken of om bijvoorbeeld mijn eigen digitale magazine te starten. Maar het is nog lang niet zo ver en tot die tijd kan ik op mijn blog nog genoeg dingen leren.

Voor de bloggers onder ons: waarom blog jij eigenlijk?

Liefs, Maaike


You May Also Like

17 reacties

 1. Het kan zijn dat je er niet op wilt antwoorden maar, hoe is het nu met je moeder? Fijn dat deze afleiding heeft geleid tot een uniek stukje op het web! Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat weer goed: ze is na de zomervakantie weer vrij verklaard. Niet officieel, want dat doen ze niet, maar ze is van de behandeling af! Super lief dat je het vraagt, Sophie <3

   Verwijderen
 2. Erg leuk artikel! Ik blog omdat ik schrijven erg leuk vind en ik dol ben op make-up. Die 2 gecombineerd is voor mij een geweldige combinatie en ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik ben begonnen met bloggen, ik had het juist veel eerder moeten doen!
  Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel, en ook heel herkenbaar. Ik vind het wel knap van je dat je juist blogt omdat je moeder ziek is (zit in de dezelfde situatie vandaar en ik vind het daardoor juist soms lastig om te bloggen). Ik ben zelf gaan bloggen toen ik werkloos thuis kwam te zitten en graag in de beautywereld wilde werken. Nu zijn we 1.5 jaar laten verder en heb ik allang weer een baan maar blog ik nog steeds :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je leuk geschreven Maaike! Ik herken mezelf wel in wat punten. Ik vind het ook leuk dat ik nu meer met taal bezig ben, en daarnaast is bloggen gewoon een hele leuke hobby!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk artikel.. Ik ben begonnen met bloggen omdat ik van me af wou schrijven.
  Liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt een heel erg leuk artikel! Je moet zeker nog jaaaaren doorgaan, want je blog is echt enorm leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wauw, dit vind ik nou een onwijs leuk compliment! <3

   Verwijderen
 7. Wat een ontzettend leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja bloggen gaat tijd inzitten maar je hebt zoals je noemde veel voordelen. Bloggen doe ik om te delen en je leuke contacten onderhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk geschreven! Ik vind je schrijfstijl ook ontzettend fijn en je mag zeker trots zijn op je blog, want hij is echt heel leuk. Ik heb hiervoor ook VWO gedaan en toen had ik ook echt heel weinig tijd om te bloggen. Daardoor heb ik het maken van mijn blog deels ook uitgesteld, zo zonde achteraf! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, achteraf gezien was het hartstikke zonde dat ik het bloggen toen heb laten liggen. Maar goed, daar kunnen we nu niks meer aan doen haha!

   Verwijderen
 10. Superleuk om te lezen, ik ben altijd erg nieuwsgierig waarom anderen zijn begonnen. En voor de tweede ontmoeting moeten we maar snel eens wat afspreken. Ik heb het ontzettend druk met werken, maar al we weekje van tevoren wat afspreken, kan ik wel een dagje vrij regelen :)! Ik mis het bloggen op dit moment heel erg, maar ik ben zo moe na het werken en ik weet niet hoe ik alles moet combineren, het is me nog een beetje teveel van alles, hopelijk heb ik het na deze week weer een beetje op de rit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om te lezen! Grappig dat je ook ooit op Imonline zat, daar ben ik bijna 10 jaar geleden ook mee begonnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ah zo herkenbaar! Bloggen heeft zoveel voordelen, voor mij is het echt een grote uitlaatklep. En ook nadelen: soms geen inspiratie hebben. Leuk artikel! <3

  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er gaat inderdaad zo veel tijd inzetten, maar stiekem is het zo ontzettend leuk om te doen dus daarom blijf je maar doorgaan haha.

  BeantwoordenVerwijderen