Kleine blogs vs. grote blogs

by - juli 23, 2015


Al jaren lees ik bijna elke dag artikelen van allerlei soorten blogs. Mijn favoriete blogs zijn toch wel beauty en persoonlijke blogs. Ik volg er ontzettend veel en elke dag lees ik elk artikel dat in mijn Bloglovin feed verschijnt met veel plezier. Toch zijn er door de jaren heen verschillen ontstaan tussen de blogs die ik lees. Je hebt nu de 'grote' blogs, die geld verdienen met het schrijven van artikelen en de 'kleine' blogs die in hun vrije tijd al hun energie stoppen in hun blog.

Verschillen tussen kleine en grote blogs
Er zijn héél veel verschillende blogs op dit moment. Blogs die elke dag een nieuw artikel online hebben staan, en blogs die dat niet hebben. Blogs die gaan over beauty, fashion, gezond leven, boeken, lifestyle etc. Blogs die veel volgers hebben en blogs die een kleiner aantal volgers hebben, noem het maar op. Toch kun je deze blogs allemaal verdelen tussen kleine en grote blogs. De grote blogs staan aan 'de top', dat zijn de blogs waar naar opgekeken wordt en zij verdienen ook veel geld met het schrijven van artikelen. Daarnaast heb je dus de kleine blogs, zij spenderen al hun vrije tijd aan het schrijven van artikelen en alles wat bij een blog komt kijken. Deze groep verdient nauwelijks iets aan bloggen, maar gaan nog steeds keihard door om zo veel mogelijk leuke artikelen te schrijven. En dat doen ze, want ik wordt dagelijks geboeid door de hoeveelheid onwijs leuke artikelen die online staan.

Mijn voorkeur
Als ik zou moeten kiezen tussen kleine of grote blogs, gaat mijn voorkeur uit naar de kleinere blogs. Ik vind het razend interessant om meer over de persoon achter de blog te weten te komen. Ik heb het gevoel dat grote blogs minder van de persoon achter de blog laten zien.  De reden daarachter heb ik nog niet gevonden. Natuurlijk zijn er wel een paar uitzonderingen, maar over het algemeen vind ik dat grote blogs veel minder persoonlijk zijn. Mijn favoriete blogs bestaan dan ook uit vooral uit kleine blogs die ik ontzettend vind om te lezen. Ik heb het gevoel dat ik deze meiden goed leer kennen en dat ik ook naar élk artikel dat ze schrijven nieuwsgierig ben. Gewoon, omdat ik wil weten hoe het met ze gaat of benieuwd ben of dat make-up product ook iets voor mij is.

Wat ik ook knap vind aan de kleinere blogs, is dat zij ook gewoon hartstikke goed presteren. Ik lees er veel die gewoon bijna dagelijks een artikel online hebben staan, waarvan de kwaliteit ook gewoon goed is. Het zijn dan niet reuze uitgebreide artikelen zoals de grote blogs, maar ze vertellen wel iets interessants en na het lezen heb je het gevoel dat je iets waardevols en leuks gelezen hebt. Ik vind dat echt knap, dat je overdag gewoon naar school of werk gaat - of allebei natuurlijk - en je daarnaast een blog runt die ook nog eens goed loopt. Petje af! Ik weet hoe hard werken het is om een blog te hebben en ik vind het soms nog steeds hartstikke moeilijk om een blog te runnen. Ik volg een hbo studie, heb een bijbaantje, een druk sociaal leventje en de vrije tijd die ik overheb besteed ik aan mijn blog. Wel vrijwillig hoor, ik doe het met alle plezier :)

Persoonlijker vs. veel make-up reviews
Begrijp me niet verkeerd, grote blogs vind ik ook leuk om te lezen en ook hen struin ik nog dagelijks af om de nieuwste artikelen te lezen. Ook ik kijk op naar deze blogs, maar ik vind ze op de een of andere manier niet zo heel interessant meer. Ze schrijven vaak reviews over make-up producten en dat geeft wel veel inspiratie voor de volgende keer dat ik make-up wil aanschaffen, maar ik vind zoveel reviews achter elkaar niet leuk om te lezen. Ik ben veel nieuwsgieriger naar wat er om gaat in hun hoofd, maar daar schrijven ze amper over. En daarom vind ik kleinere blogs leuker om te lezen, gewoon omdat ze persoonlijker zijn. Er komen artikels online over hoe het met ze gaat, hoe ze naar bepaalde dingen aankijken en ook komen er elke week photo diary's online. Ik merk dat ik dat soort dingen veel liever lees dan de zoveelste make-up review. Maar dat is natuurlijk mijn eigen mening.

Kortom, ik vind kleine blogs veel interessanter om te lezen. Zij zijn persoonlijker en ik vind het knap dat ze weinig vrije tijd hebben, maar daarnaast ook een goed lopende blog hebben met leuke artikelen om te lezen.

Welke blogs lees jij liever?

Liefs, MaaikeYou May Also Like

30 reacties

 1. Ik volg er ook een heel aantal maar ik selecteer alle dingen die me niet interessant lijken aan het begin van de dag als 'mark as read'. Zo blijven er nog sowieso 20 echt leuke over voor die dag! Vaak ook de wat kleinere.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit vind ik nou leuk om te lezen! Het verbaast mij ook telkens weer dat er zo ontzettend veel kleinere bloggers zijn die ongelooflijk veel tijd besteden aan hun site. Ik probeer ook dagelijks alle artikelen te lezen die binnenkomen op bloglovin, helemaal zo in de vakantie. Een HBO studie volgen, een bedrijf opbouwen, een druk sociaal leven hebben én daarnaast er voor zorgen dat je blog loopt, dat vind ik soms best wel lastig! Erg leuk om te lezen dat jij er ook zo tegen aankijkt! Petje af voor alle kleine blogs die er zoveel tijd en energie insteken! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook lastig en daarom vind ik het ook super knap wanneer iemand naast zijn leven ook nog een blog kan runnen dat goed loopt! En inderdaad: petje af voor deze blogs <3

   Verwijderen
 3. Sinds ik zelf blog kom ik nooit meer op 'de grote'. Vind het gewoon niet meer zo interessant en inderdaad wat onpersoonlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je dit schrijft! Ik volg eigenlijk enkel nog Jiami en Teske, voor de rest grijp ik ook liever naar kleine blogs. Veel fijner!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me hier helemaal bij aan. Ik vind het ook juist leuk dat die kleinere blogs meer persoonlijke dingen schrijven. Ik denk dat we allemaal graag een kijkje nemen in elkaar leven. Ik blogs sinds kort zelf ook en ik haal veel meer inspiratie uit kleinere blogs dan grotere ik vind het knap en interessant wat ze hebben bereikt. Maar ik vind de kleine blogs toch gezelliger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad ook dat we allemaal graag een kijkje nemen in elkaars leven. En net zoals jou, haal ik ook vooral inspiratie uit de kleinere blogs :)

   Verwijderen
 6. Fijn artikel, ik sluit mij hier helemaal mee aan. Ik lees zelf ook liever kleine blogs, ik heb het gevoel dat die "band" toch persoonlijker is en ook vertrouw ik hun reviews van producten veel meer dan die van grote blogs die aangeven dat ze toch echt wel eerlijk zijn ondanks het geld dat ze ervoor krijgen hoor. De enige grote blog die ik echt persoonlijk vind zijn de twee blogs van WIllemijn en Martine!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind kleine blogs ook het fijnst. Dit lijkt veel persoonlijker en puurder dan de grote massa blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen ik begon was ik voor de grotere bloggers, maar als ik nu kijk dan ben ik meer voor de kleinere bloggers precies om de reden die jij benoemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel erg mooi geschreven! In het begin volgde ik alleen maar grote blogs. Toen ik zelf meer met bloggen te maken kreeg, begon ik ook veel meer kleine blogs te volgen. Ik heb echt precies hetzelfde gevoel als jij :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies dit! Ik volgde eerst alleen maar grote blogs, omdat ik die alleen maar kende. Maar nu volg ik hartstikke veel blogs en vind ik de kleinere blogs leuker om te lezen, veel interessanter ook :)

   Verwijderen
 10. Wat een leuk en interessant stukje Maaike! Ik ben het helemaal met je eens. Veel grote bloggers verliezen ook lezers omdat de lezers zulke grote verwachtingen hebben en omdat het vaak duidelijk is dat ze voor een artikel betaald krijgen. Lezers vinden dat niet leuk, hebben het gevoel alsof diegene alles afraffelt, terwijl het wel diegene zijn werk is! Ik vind kleine blogs ook veel leuker, hoewel ik de blogs van VeraCamilla en MissLipgloss wel erg leuk en persoonlijk vind, maar daar houd het wel mee op eigenlijk. X

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik volg natuurlijk ook een aantal grote blogs.. maar ook mijn voorkeur gaat uit naar de 'kleine' blogs. De reden hiervan is dat ik graag meer te weten komen over de persoon achter de blog.. die interesse komt gewoon naar voren vanuit mijn persoonlijkheid, ik wil mensen graag leren kennen. Ik weet ook hoeveel werk het is om iedere dag een artikel online te plaatsen. Ik ben mijn blog pas 2 maanden geleden gestart, maar ik plaats iedere dag een artikel online. Gewoon, omdat ik dat leuk vind! Het kost me eigenlijk al mijn vrije tijd naast ,mijn fulltime job en sociale leven.. maar ik geniet er wel van :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lees zelf ook vooral kleinere blogs of medium grote blogs, echt grote blogs interesseren me niet meer zo. Als je ziet hoe The Blonde Salad tegenwoordig is, dan mis ik het toch wel hoe het vroeger allemaal was. Dat het nog echt om outfit of the days ging en niet om fotoshoots die gedaan worden door een professionele fotograaf. Ook bij beautyblogs zie je duidelijk een verschil tussen de grotere en de kleinere blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk er net hetzelfde over, maar wil natuurlijk niet veralgemenen. De grote blogs kunnen ook best wel eens 'persoonlijk' uit de hoek komen en ik volg een aantal grote bloggers. Maar de kleine bloggers doen het ook erg goed! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad ook zo, ja. Ik vind eigenlijk dat ze het allebei hartstikke goed doen, maar kleine blogs vind ik toch het meest interessant :)

   Verwijderen
 14. Ik lees beide soort blogs erg graag. Al vind ik de kleinere blogs vaak net wat gezelliger en meer down to earth. Daar hou ik persoonlijk wel van. Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ontzettend leuk geschreven! Ik lees ook liever de kleinere blogs, precies om die reden! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel leuk geschreven, ben het ook helemaal met je eens! Nu ik hier zo door de comments lees verbaas ik me er eigenlijk over hoeveel mensen er hetzelfde over denken! Dacht altijd dat het een beetje andersom was voor andere haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Voor reviews ga ik liever naar de grotere blogs, voor andere artikelen lees ik liever kleinere blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Interessant artikel. Ik denk dat ik zelf ook ga voor kleinere blogs. Ik bezoek grote blogs ook vaak, maar als ik mijn bloglovin feed door scrol kom ik toch vaak bij kleinere blogs terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Verl liever de kleine blogs. Grote blogs hebben nog vaak spelfouten of klagen over hoe zeaar het is terwijl het gewoon hun werk is. De kleine blogs doen er zeker niet voor onder die niet klagen en er passie in steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben het helemaal met je eens. Kleinere blogs zijn veel interessanter om te lezen omdat het veel persoonlijker is.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. mee eens, hoewel ik Mascha van BG wel nog steeds heel leuk vind vind ik dat bij andere grote blogs niet meer. gaat duidelijk allemaal om sponseringen en het frisse en eerlijke is er wel van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik snap wat je bedoeld. Als ik bij de grote bloggers lees dat het om een advertorial gaat, dan haak ik al heel gauw af. Ik vind juist de photodiary, vlogs, etc. weer heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik vind kleinere blogs ook leuker. veel persoonlijker en echter. het zijn (nog) geen producten maar nog echte mensen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Dat had ik met Annemerel en Iris van Ikbenirisniet. Ik las hun blogs al ver voordat ze zoveel volgers hadden. Wel leuk voor die meiden dat ze van een hobby hun werk kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik lees ook veel meer "kleine" blogs dan grote! Inderdaad veel persoonlijker!

  BeantwoordenVerwijderen