Update over mijn minor 'Ondernemen in de media'

by - februari 18, 2016


Sinds twee weken volg ik de minor ondernemen in de media. Ik had er erg veel zin in, want ik wou graag leren hoe het te werk gaat als je een eigen onderneming wilt starten. Het is een minor die ook nog eens gegeven wordt op mijn eigen school, het is dus lekker dichtbij en nu hoef ik dus niet meer zo ver te reizen als dat ik deed voor mijn stage, yes! In dit artikel vertel ik jullie alles over mijn nieuwe minor.

Allereerst moet ik zeggen dat het raar is om weer op school te zitten, in plaats van elke dag tussen 9:00 en 17:00 uur op kantoor te moeten verblijven. Het geeft echt een bepaalde vrijheid om je weer student te voelen! Ik hoef ook niet meer elke dag rond dezelfde tijd op te staan, want vaak hoef ik maar drie keer in de week naar school. De andere twee dagen kan ik gebruiken voor zelfstudie (of om te werken aan mijn eigen onderneming).

Maar wat houdt mijn minor nou precies in? Nou, het is de bedoeling dat ik het komende halfjaar een businessplan op ga zetten. Met dit businessplan kun je je eigen onderneming beginnen, als je wilt. Het is dus niet verplicht om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je eigen bedrijf, maar het kan dus wel!

De eerste twee weken bestonden vooral uit het vinden van jezelf. Ik moest allerlei opdrachten maken met vragen die betrekking hadden tot mijn karakter, de dingen waar ik goed in ben en de dingen waar ik van hou. Best interessant! Al moet ik zeggen dat de lessen soms een beetje zweverig zijn, maar ik vind dat het belangrijk is om eens goed over jezelf na te denken. Wat vind ik nou leuk? Wie ben ik nou eigenlijk? Wat wil ik eigenlijk bereiken in mijn leven?

Na deze weken is het de bedoeling dat ik op zoek ga naar een soort onderneming die ik graag zelf zou willen opstarten. Ik weet echt nog niet wat voor een onderneming ik wil beginnen, dus hier ben ik ontzettend benieuwd naar! Ik had al wel in gedachten dat ik van mijn blog graag mijn eigen onderneming wil maken, dus daar ben ik de laatste tijd ook echt hard over aan het nadenken. Maar misschien wil ik wel een andere website starten óf begin ik een webshop. Ik denk dat deze drie opties de meest voor de hand liggende zijn.

Halverwege de minor moet ik mijn businessconcept inleveren en tegen het einde lever ik een businessplan in en moet ik twee presentaties geven, één voor de klas en één voor een groep ondernemers. Ook is het de bedoeling dat er elke week een inspirerende presentatie gegeven wordt door een ondernemer die we zelf moeten uitnodigen. Klinkt heel erg leuk allemaal! Ik heb dus geen tentamens tussendoor, maar het cijfer wordt mede bepaald door de inzet die je toont. Het zou dus zo kunnen zijn dat ik de komende halfjaar dus ECHT met mijn eigen onderneming start... zo spannend!

Mijn minor ondernemen in de media is een interne minor van de opleiding Media Informatie en Communicatie op het Saxion. Je kunt dus alleen deelnemen wanneer je deze opleiding doet. Gelukkig zijn er ook nog andere minoren (zoals Ondernemerschap) waarbij je je eigen bedrijf kunt starten! :)

Welke minor heb jij gedaan? Of heb je er nog geen gedaan, en moet je nog kiezen?

Liefs, Maaike

You May Also Like

16 reacties

 1. Klinkt als een super toffe minor! En het ontdekken van jezelf is toch ook wel heel erg belangrijk inderdaad. Bij mijn opleiding werd daar vrij weinig aandacht aan besteed en dat vind ik achteraf best jammer. Anyway, heel veel succes met de nieuwe uitdaging aankomende periode Maaike <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heel erg leuk en interessant! Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wauw, dat klinkt super goed! Ik dacht al, daar heb ik nooit wat over gelezen, tot dat je zei dat het een interne minor is. Ik heb de minor Engelse taal en cultuur van Fontys gevolgd, was heel leuk. Heb een half jaar lang vooral heel erg genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het wel een overgang, van zoeken naar jezelf naar het opzetten van een businessplan. Maar het klinkt wel erg gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, als je het zo zegt is dat wel zo! Maar je moet eerst achter je talent en passie komen, voordat je weet wat je écht wilt doen en dus in wel vakgebied je je eigen bedrijf wilt starten :)

   Verwijderen
 5. Dit klinkt zo leuk! Wat fijn dat je zo'n plan misschien gaat schrijven voor je blog. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt echt als een heel leuke opleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat klinkt wel als een uitdaging! Maar komt vast goed, heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt als een hele interessante minor zeg! heel veel succes x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gek idee hé, om na zo'n kantoorstage opeens weer naar school te moeten en geen 'echte' verplichtingen meer te hebben. En deze minor klinkt echt mega interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Héél erg gek! Ik geniet er nu wel extra van, dat wel <3

   Verwijderen
 10. Je blog als eigen onderneming.. Dat zou super cool zijn! Leuk artikel om te lezen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat gaaf! Dat lijkt me zo interessant. Het is dus, als ik het goed begrijp, toegespitst op online je eigen bedrijfje beginnen? Aangezien het natuurlijk met media te maken moet hebben? Een webshop lijkt mij ook zeker wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Klinkt als een hele gave minor!
  Het is dat ik verpleegkunde met veel plezier studeer maar anders..
  Up date je ons af en toe over je minor? Kunnen wij ook meer leren over blogs/social media/ je blog wat serieuzer aan pakken. Lijkt mij tof :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een gave minor! Ik heb zelf een algemene minor gevolgd over ondernemen. Ik vind echt dat je er veel leert, wat je later toe kan passen. Vooral het schrijven van het plan en het bijhouden van de financiën. Een eigen webshop lijkt me echt tof. x

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lijkt mij echt super interessant! Ik zou ook wel zo'n minor willen volgen, maar helaas doe ik niet die opleiding haha

  BeantwoordenVerwijderen