De persoon die ik vroeger was vs. de persoon die ik nu ben

by - april 20, 2016


Ook al ben ik nog hartstikke jong, de afgelopen jaren waren lang genoeg voor mij om te veranderen van persoonlijkheid. Degene die ik zes jaar geleden was - toen was ik net 16 - is lang niet meer dezelfde persoon die ik nu, als 22-jarige, ben. Zo ben ik veel rustiger geworden van binnen, heb ik een ander perspectief op het leven en ben ik niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant heel erg veranderd.

Toen ik 16 was, was ik net bezig om de wereld te 'ontdekken': ik vond uitgaan helemaal geweldig, was veel met mijn uiterlijk bezig en ook kon ik urenlang achter mijn computer zitten want ik vond het internet het einde. Ik zat vooral op Tumblr, en ik zodra ik een mooie foto zag van een ander meisje, sloeg ik die op op mijn computer omdat ik op haar wou lijken. Ik had mijn haren al een tijdje geblondeerd en ook was ik veel bezig met make-up (en jongens, haha). Ik was echt veel bezig met wat andere mensen van mij vonden en daar gedroeg ik me dan ook naar.

Naast mijn uiterlijk, was ik ook vooral veel bezig met school. Ik deed vwo en ik vond het eigenlijk best wel zwaar. Ik was elke dag na een hele dag vol met lessen ongeveer drie uur lang bezig met mijn huiswerk. Ik was zo iemand die van zichzelf altijd haar huiswerk af moest hebben, want ik wou gewoon alles onder controle hebben. Ik kon het gewoon niet in mijn hoofd krijgen om niet mijn huiswerk af te hebben. Ook haalde ik voor bijna ieder proefwerk een voldoende; ik heb altijd geleerd en mijn best gedaan om elke toets te halen. Ik heb eigenlijk nog nooit niet geleerd of slecht geleerd voor een toets. Best wel creepy nu ik er zo over nadenk eigenlijk.

En nu? Eigenlijk ben ik nog steeds een klein beetje een 'controlfreak' , maar lang niet zo erg meer als vroeger. Ik geniet nu meer van de dingen die het leven me biedt naast school: ik spreek vaak af met vriendinnen, ik ben vaak bezig met bloggen, ik sport, ik bezoek heel veel festivals en ga zo maar door. Natuurlijk is mijn studie nog steeds belangrijk voor mij, maar ik ben er niet meer zo erg op gefixeerd en dat is eigenlijk best een opluchting. Ik werk hard, maar geniet daarnaast ook van het leven.

"Ik hoef geen hele lading make-up
meer op, ik hoef me niet meer
als the prettiest girl ever
te kleden van mijzelf"


En wat betreft mijn uiterlijk is er eigenlijk ook best veel veranderd. Ik ben weer terug naar mijn oude, natuurlijke haarkleur en dat geeft eigenlijk ook weer hoe ik nu ben. Het kan me nu een stuk minder schelen wat andere mensen van mij vinden. Ik hoef niet meer de knapste van allemaal te zijn, of de meest intelligente. Ik ben ik en daar ben ik blij mee. Ik hoef geen hele lading make-up meer op, ik hoef me niet meer als the prettiest girl ever te kleden van mijzelf. En dat geeft ook meer rust van binnen. Ik heb nu het gevoel dat ik mezelf gevonden heb. Eindelijk!

Lijk jij nog op de persoon die je vroeger was?

Liefs, Maaike

You May Also Like

16 reacties

 1. Mooi artikel meis, ik herken mezelf hier wel in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het laatste stukje vind ik erg mooi beschreven en je hebt helemaal gelijk. Ik ben ook totaal een ander persoon dan 7 jaar geleden. Rustiger geworden vooral.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel! Ik denk voor vele van deze leeftijd heel herkenbaar, voor mij ook. Ik heb ook VWO gedaan en ik leerde ook altijd voor alle toetsen, achteraf denk ik wel eens: Tijd die ik ook had kunnen besteden aan andere dingen, maar ja. Ik heb het nu ook beter onder controle, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies! En ik vind het fijn dat ik nu meer een balans heb gevonden tussen werken en genieten :)

   Verwijderen
 4. Heel fijn artikel om te lezen. Ik kan mezelf helemaal kwijt in jouw verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat laatste stukje heb je mooi beschreven en ga je inderdaad merken als je wat ouder bent. Ik vind het jammer dat de jongere meiden zo moeten denken dat ze de knapste moeten zijn al deed ik dat vroeger ook. Helaas hoort dat gewoon bij de leeftijd. Fijn dat je nu anders denkt! je bent een prachtige meid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig artikel! Ik denk dat niemand nog dezelfde persoon is als een aantal jaar geleden.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig artikel, heel mooi om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi artikel! En wauw ik vind je echte haarkleur veel mooier hihi. Ik herken mij hier heel erg in, ik had ook zo'n tijd. Was zo bezig met mijn uiterlijk, onzeker etc. Nu helemaal niet meer! Ik vind mij goed zoals ik ben en vind dat zo belangrijk. <3
  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi artikel! Op sommige punten herkenbaar ook, maar het is in ieder geval allemaal positief!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi en soms ook best herkenbaar! Ik draag nu zo min mogelijk make-up en probeer vooral blij te zijn met mezelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi geschreven. Ik vind je haar veel mooier nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik herken mijzelf ook niet meer. Van persoonlijkheid ben ik enorm verandert, veel rustiger, gelukkig met wie ik ben en ik durf gewoon mijzelf te zijn. Ook kwa uiterlijk straal ik nu meer vind ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha ik herken mezelf enorm in sommige punten, vooral het 'met jezelf bezig zijn' haha. Wat is het leven toch oppervlakkig als je jong bent! Was ik maar zo heerlijk gemotiveerd voor school als jij was, zo knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Erg mooi artikel! Goed om soms even te beseffen dat je blij moet zijn met wie je bent.

  BeantwoordenVerwijderen