Op deze 5 manieren blijf je jezelf ontwikkelen

by - april 12, 2016


'Stilstaan is achteruit gaan' wordt er wel eens gezegd. En daar ben ik het eigenlijk meer dan mee eens! De wereld om je heen veranderd continue en niet alleen daardoor moet je jezelf blijven ontwikkelen, maar ook omdat je op die manier jezelf verbetert en ook zelf blijft groeien naar de persoon die je graag wilt zijn. Want met niks doen kom je nergens, toch? Maar hoe doe je dat; jezelf blijven ontwikkelen?

Een boek lezen


De meest simpele vorm om jezelf te ontwikkelen: lees een boek! Een boek staat vol met kennis die een ander persoon heeft opgeschreven en ik zelf vind het altijd reuze interessant hoe andere mensen tegen bepaalde dingen aankijken. Een boek kan je ook helpen om achter dingen te komen die je zelf kunt toepassen in je eigen leven. Al is het een bepaalde manier van denken, kennis over jouw vakgebied of gewoon een super inspirerend boek waar je energie uit kunt halen. Ik zie een boek altijd als een mega goede investering in jezelf.

Een andere sport uitproberen


Zit je op een sport of ben je juist helemaal niet aan het sporten? Ga eens op kickboksles, begin met pilates of ga eens skeeleren! Door sporten blijf je jezelf ook ontwikkelen. Het leuke eraan is dat je van te voren doelen kunt vaststellen (zoals: 30 keer kunnen opdrukken, 5 km kunnen hardlopen in een halfuur, twee keer per week naar de les gaan etc.) en na mate je meer oefent, hoe sneller je bij je doel komt. En het voelt uiteindelijk mega goed om je doel te halen. Echt! En dan? Op naar je volgende doel natuurlijk!

Een cursus volgen


Heb je het gevoel dat je niet alles uit je studie kunt halen of wil je gewoon een keer iets totaal anders proberen? Ga gewoon een cursus volgen! Ik zit er zelf ook aan te denken om bijvoorbeeld een cursus te volgen in fotografie of tekenen. Hoe gaaf zou het zijn als je straks veel meer weet/kunt met datgene wat je geleerd hebt tijdens de cursus? Een nadeel is wel dat een cursus (veel) geld kan kosten, maar het is wél een ongelofelijk goede investering in jezelf. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor een cursus je wilt volgen. Maar om nog een pluspunt te noemen: het staat natuurlijk altijd goed op je cv!

Naar het buitenland


Niks lever meer ervaring op dan een tijdje in het buitenland verblijven. Er is zoveel meer te zien dan alleen Nederland! Met elke stap die je op onbekende terrein zet, voeg je een stukje aan jezelf toe. Het investeren in ervaringen zoals op reis gaan zorgt voor intellectuele rijkdom, en dat kan niemand jou afnemen. Je hoeft echt niet van reizen te houden en je hoeft ook echt niet per se te gaan backpacken, ook al is het een vakantie of een stedentrip: hoe meer je van de wereld gezien hebt, hoe 'breder' je horizon is. So let's go!

Gebruik het internet


Internet is een mega grote bron van kennis. Natuurlijk moet je soms wel even zoeken naar echt 'goede', bruikbare informatie, maar als je die nu eenmaal heb gevonden heb je er zomaar gratis wat kennis bijgekregen. En er staan echt ongelofelijk veel bruikbare dingen op bepaalde websites. Zelf volg ik de websites Frankwatching en DutchCowboys, omdat deze website mij gewoon gratis kennis geven over het vakgebied waar ik over studeer: (online) marketing. School is wel leuk en aardig, maar jezelf dingen leren is nog zóveel belangrijker om daadwerkelijk ergens te komen. Je leert echt niet alles op school en dat merk ik ook tijdens mijn studie.

Hoe ga jij jezelf de komende tijd ontwikkelen? Ben je van plan om een cursus te volgen of ga je binnenkort op reis?

Liefs, Maaike

You May Also Like

14 reacties

 1. Heel fijn artikel dit! Jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan is zo ontzettend belangrijk. Naar het buitenland gaan vind ik zelf een hele goeie. Ik ben een keer 7 maanden op stage geweest in Amerika en nog vorig jaar alleen naar Parijs. Zouden meer mensen eens moeten doen:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, tof dat je voor 7 maanden in Amerika bent geweest! Dat lijkt me zo'n gave ervaring <3

   Verwijderen
 2. Ik wil nog wel eens een keer een andere sport uitproberen, maar ik wil niet zo graag alleen. Tot nu toe ben ik nog steeds op zoek naar een slachtoffer, maar niet elk schema past bij de ander helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goede tips! Ik vind een boek lezen altijd heel erg fijn, en dan iets over wat ik al heel lang wil leren of weten. Ook is een cursus voelen ook heel goed voor jezelf. <3 Leuk artikel meis!
  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi maaike,

  Dit zijn inderdaad goede punten.
  Toen ik in 2010 voor het eerst naar Thailand ging, ontnoette ik daar zelfs mn vrouw.

  Ik hield nooit zo van lezen, maar sinds 3 jaar ben ik echt verslaafd. Ik lees heel veel zelfhulpboeken en inderdaad marketing.

  WWelke opleiding volg je precies?

  Persoonlijk denk ik dat de manier van scholing erg gaat veranderen in de toekomst. Meer online studies

  Groeten Chris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaaf dat je naar Thailand bent geweest, Chris! En ik lees nu ook veel zelfhulpboeken en marketing; tenminste daar gaat m'n interesse naar uit. Ik volg de opleiding Media Informatie en Communicatie :)

   Verwijderen
 5. Een cursus doen is nooit fout! handige tips meid thanks for sharing

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk artikel met handige tips!
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben zelf altijd van cursussen! <3
  Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben er nog niet helemaal zeker van of ik HBO wil gaan doen hierna, maar of ik het nou wel of niet doe, ik ben zeker van plan om als ik straks een baan heb door te leren als in nog een opleiding op latere leeftijd of een cursus volgen. Ik vind nieuwe dingen leren en mezelf ontwikkelen stiekem erg leuk om te doen! Ook zou ik nog heel veel van de wereld willen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een fijne tips!
  Er zijn zoveel leuke en interessante manieren om je zelf te ontwikkelen! En je bent nooit te oud om te leren toch:-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn artikel! Ik wil mezelf inderdaad de komende tijd ook wat meer gaan ontwikkelen dus heb hier veel aan! Binnenkort eens op internet en naar boeken gaan kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het echt heel belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik probeer steeds bij te leren, nieuwe kennis op te doen en vooruit te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Handige tips Maaike! Jezelf blijven ontwikkelen is zo belangrijk. :) Liefs Gea.

  BeantwoordenVerwijderen