Geen angst hebben bestaat niet

by - juni 11, 2016


Stress. Het zit overal verborgen. Op school voordat je een presentatie moet geven voor je klas, op het werk omdat je geen slecht werk wilt leveren (je wilt simpelweg niet falen), tijdens het ontmoeten van nieuwe mensen op een verjaardag en ga zo maar door. Het leven zit vol met kleine en grote stressmomenten waar je niet onderuit kunt, hoe graag je dat ook wilt. 

Waarom hebben we eigenlijk stress? Ik heb vooral stress, omdat ik onzeker ben over mezelf. Ik wil wel goed overkomen, ik wil dat andere mensen mij simpelweg gewoon mogen en ik wil geen fouten maken, want dan zien andere mensen dat ik faal. En wanneer ik in een situatie terecht kom waarbij ik mezelf moet bewijzen, komen daar een hoop gedachtes bij die niet ophouden met rond dwarrelen in mijn gedachtes. 'Wat als ik een fout ga maken en ze lachen me uit?' 'Wat als ik dit inlever, is dat wel goed genoeg?' 'Wat als ik straks naar dat feestje ga en de mensen daar vinden mij niet interessant genoeg?' 

Soms leidt stress bij mij ook tot paniek. Als ik weet dat er een stressvolle situatie komt, moet ik van mezelf er zoveel mogelijk controle over krijgen. Ik leer mijn presentatie helemaal uit mijn hoofd, ik zorg ervoor dat ik er tip top uitzie en ik bedenk allerlei scenario's in mijn hoofd wat er zal gebeuren als er iets misgaat. En daar word ik soms helemaal gek van. Mijn gedachtes schieten door, want ik wil ALLES onder controle hebben. En dat gaat nu eenmaal niet. Ik heb niks onder controle, niemand kan alles onder controle hebben. Want alles wat in de toekomst gebeurt is nooit te voorspellen. 

Vanaf het moment dat ik dat besefte ben ik mezelf aan het aanleren dat ik niets onder controle kan hebben. 

Soms moet je er gewoon voor gaan en de dingen laten gebeuren zoals ze zijn.

Stress hebben is niet leuk. Je lichaam stuurt te veel 'energie' naar de verkeerde dingen: je gedachtes slaan op hol, je gaan zweten op rare plekken en je voelt je bedrukt. Ik heb vaak gewild dat ik nooit meer stress zou voelen in mijn leven, dat ik nooit meer bang voor iets zal zijn. Want hoe chill zou het zijn om geen angst te voelen? Dat je gewoon alle dingen kunt doen die je wilt?

Toch is vluchten niet de beste oplossing. Ik heb geleerd dat je moet accepteren dat je je nu eenmaal even klote voelt. Stress hebben en/of bang zijn is namelijk nooit leuk. Maar als je je ertegen gaat verzetten, maak je het gevoel alleen maar sterker. Je moet gewoon accepteren dat ergens bang voor zijn bij het leven hoort. 

Want geen angst hebben bestaat niet. 

You May Also Like

17 reacties

 1. Mooi verwoord Maaike! Iedereen heeft angst, alleen sommige mensen verbergen het. Ik ben juist wel open hierover, maar lastig is het wel. Dat zijn toch gevoelens die je niet kunt wegduwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Ik probeer het nog wel te verbergen en kalm over te komen bij de mensen die ik niet goed ken. Maar met de mensen die dicht bij mij staan durf ik er nu wel makkelijker over te praten. :)

   Verwijderen
 2. Mooi artikel! En ik ben het helemaal met je eens. Die dingen horen nou eenmaal bij het leven. Ik vind het ook heel vervelend af en toe die gevoelens, maar als je het uiteindelijk hebt overwonnen geeft dat ook een heel fijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar artikel! Stress is inderdaad iets zo vervelends! Ik heb het een paar jaar geleden zo erg gehad, dat ik heel veel nachten niet meer sliep, heel veel huildagen had en iedere dag misselijk was. Ik ben blij dat ik nu weer lekker in mijn vel zit, maar af en toe een stress moment hoort er jammer genoeg nou eenmaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar! Ik heb de afgelopen jaren extreem veel stress gehad. Zelfs zo veel dat mijn lichaam het even niet meer aankon. En ik maar door blijven lopen zonder hulp te vragen aan de mensen om mij heen. Niemand wist ervan. Gelukkig durf ik nu meer open te zijn en herken ik de stressmomenten in mijn lichaam. Ik kan hier nu mee om gaan, maar dat heeft veel moeite gekost! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er zelf enorm veel last van en vind het heel moeilijk om echt goede tips te vinden om er wat beter mee te leren omgaan :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vervelend! Misschien dat je iets op internet kunt vinden over tips hiervoor? En je mag mij natuurlijk ook altijd mailen!

   Verwijderen
 6. Helemaal mee eens! Onze levens veranderen zo snel en zeker op onze leeftijd kun je zo onzeker zijn over van alles. Ook hele leuke dingen maken mij soms bang. In juli krijgen wij twee katjes en de eerste week ben ik de enige die thuis is, want mijn vriend kreeg geen vrij. Pas de tweede week. Oef, dan ben je toch gewoon heel onzeker en bang. Mooi verwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het met je eens. Soms wil je dat dingen anders gaan, maar sommige dingen voorkom je niet en horen gewoon bij het leven. Leuk dat je zulke artikels schrijft! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Kim! Ik vind het ook echt onwijs leuk om zulke 'persoonlijke' artikels te schrijven :)

   Verwijderen
 8. Mooi verwoord! Ook heel erg herkenbaar. Ik maak me om dezelfde dingen druk als jij, terwijl het eigenlijk altijd achteraf heel erg mee viel..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi geschreven, Maaike! En ook erg herkenbaar voor mezelf. Ik voel me (helaas) ook veel te vaak zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superknap dat je dit op deze manier hebt opgeschreven en wat betreft stress en onzekerheid kunnen we elkaar echt de hand schudden..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi geschreven en inderdaad geen angst bestaat niet! Voor niemand niet <3 De een heeft het meer dan de ander, maar iedereen heeft het!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi geschreven.. Inderdaad iedereen heeft angst of stress en dit is helaas soms niet te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh wauw, dit is zo waar! En ook heel erg herkenbaar. Ik ben ook vaak bang dat mensen me niet interessant of leuk genoeg vinden tijdens feestjes, of dat de dingen die ik inlever niet van de juiste kwaliteit zijn en zo. Blehhhh. Stomme momenten zijn dat. Maar je hebt gelijk - we kunnen er niet onderuit. Een leven zonder stress en/of angst bestaat niet. Wat ik wel heb geleerd gaandeweg, is: "Wat nou als die of die mij inderdaad niet interessant vindt, wat gebeurt er dan?" En als je je vervolgens realiseert dat er eigenlijk niks gebeurt, en dat die persoon jou misschien de volgende dag allang weer is vergeten, dan valt het allemaal toch wel mee (: Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gossie wat vervelend voor je!
  Ik hoop dat je tussendoor probeert wat afleiding te zoeken....

  Good luck Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen