Ik ben bang voor wat er komen gaat

by - juli 26, 2016


Ik lig in het gras. De zon schijnt volop en in het riviertje naast mij loopt vredig een stroom water naar beneden. Kan het altijd zulk mooi weer zijn? Ik ben ook eindelijk een beetje bijgekleurd. En dat in Nederland, wauw. In de verte zie ik een paar kinderen spelen in de fontein. Ze hebben de tijd van hun leven. Ik drink nog een slok uit mijn blikje Radler. Het leven is mooi. En ik vind het maar eng.

Nu ik hier in het gras lig en even helemaal niks te doen heb, glijden mijn gedachtes automatisch naar de dingen die ik mij staan te gebeuren. Over een paar weken begint officieel mijn laatste jaar op het hbo. Over precies één jaar bikkelen ben ik afgestudeerd en loop ik met een diploma op zak voor de laatste keer mijn hogeschool uit. En dan?

Moet ik dan beginnen met het eindeloze solliciteren op een baan in mijn vakgebied, hopend dat ik uit honderden kandidaten eindelijk een keer gekozen wordt? Ga ik verre reizen maken, zoals dat hoort tegenwoordig, omdat je dan helemaal 'hip' bent? Of ga ik doorstuderen en zit ik dan nog anderhalf jaar vast aan een studie waar ik na zoveel jaar studeren nu echt geen zin meer in heb?

Waar heb ik eigenlijk zin in?

Ik vind het maar eng dat over een jaar mijn leven als student is afgelopen.

En het is niet perse het feit dat mijn studie straks afloopt dat mij angst aanjaagt, want wat als ik over vijf jaar nog steeds niet zo ver ben als de dromen die ik ooit had als ambitieuze twintiger? Dat ik dan ergens in een kantoortje vast zit, zonder passie voor mijn baan en waar ik elk halfuur op de klok kijk om te zien of het al 17:00 uur is? Maar no way dat ik dan durf te switchen van baan, want je weet het nu eenmaal nooit zeker. Wie weet zit je dan wel maanden zonder werk en dat is echt not done. Ik hoor heel vaak verhalen van mensen die hun dromen hebben moeten bijstellen, omdat de realiteit nu eenmaal een stuk harder is dan ze hadden verwacht.

Ik kijk nog een keer naar het groepje kinderen dat staat te springen in de fontein. Ze hebben zoveel lol dat ze staan te gillen van blijdschap. Plotseling verlang ik weer terug naar het kind zijn. Zonder zorgen rondhuppelen en je alleen maar druk maken over het ruilen van je Pokémon kaarten en met wie je op woensdagmiddag ging spelen. Ik vond het heerlijk om kind te zijn. Lekker tegen je moeder aan kruipen wanneer je verdrietig was (meestal over iets onbenulligs) en je dag vullen met naar school gaan, met je knuffels spelen en tekenfilms kijken op tv. No worries at all.

Toch heeft de toekomst ook wel iets leuks. Het is altijd weer een verrassing waar je terecht komt. Zo had ik een jaar geleden echt niet gedacht dat ik nu hier zou zitten met alle ervaring die ik nu heb. Dat zegt maar weer dat de toekomst nooit te voorspellen is. Alle doemscenario´s die zich nu in mijn hoofd aan het ontwikkelen zijn, zijn later waarschijnlijk helemaal niet meer aan de orde. Ik zeg regelmatig ook achteraf tegen mijzelf dat ik me van te voren niet zoveel zorgen had mogen maken.

Voordat ik het weet sta ik ook in de fontein te springen. Het koele water voelt lekker verfrissend. De kinderen lachen om mij en ik lach net zo hard weer terug.

Leven in het moment is zo gek nog niet.

You May Also Like

17 reacties

 1. Dit is zo herkenbaar. Ik wist ook helemaal niet wat ik wilde na mijn studie en nu eigenlijk nog steeds niet. Maar ik heb gelukkig wel een leuke baan op dit moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je wel een leuke baan hebt, dat scheelt ook wel heel veel!

   Verwijderen
 2. Heel erg herkenbaar. Ik ben op dit moment tevreden met mijn baan, maar of ik dit mijn hele leven wil doen...?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat schrijf je dit toch leuk Maaike! Heel herkenbaar. Het is lastig om een 'weg' te vinden en te kijken wat je wil, en niet perse wat 'hoort'. Het is goed om hierover na te denken, als je gedachten maar niet de overhand hebben. Leven in het moment is goed. Zou ik ook wat vaker moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, ik herken dit zooo erg! Ik ben ook klaar met mijn studie and guess what, nog geen baan gevonden. Ik vind het eng om klaar te zijn en ik weet ook nog helemaal niet wat ik wil. Daarom leef ik maar in het moment en geniet ik van alles en inderdaad, laat ik mezelf soms weer even kind zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar. Ik heb je blog nét gevonden (ik zit bij je op school). Maar ik kan me ook totaal niet voorstellen wat er na het afstuderen gaat gebeuren. Daarom geniet ik nu maar extra van mijn studententijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je dezelfde studie doet, Claire! En geniet nog maar inderdaad, ik weet niet in welk jaar je zit maar de eerste twee jaar op de studie waren de meest chille jaren, haha

   Verwijderen
  2. Haha, ik zit in hetzelfde jaar als jij. Ik doe ook Nieuws & Informatie. Maar volgens mij zit je in een andere klas, dus we hebben elkaar denk ik nog niet gezien! Maar volgend jaar wordt spannend, dan gaan we alweer afstuderen!

   Verwijderen
  3. Oh wat grappig, ik heb je inderdaad nog nooit gezien! :)

   Verwijderen
 6. Mooi en duidelijk geschreven meid, ik verlang ook zo vaak terug naar vroeger. Ik hield ervan om bij mijn ouders in bed te liggen, lekker rondjes fietsen, nieuwe vriendjes maken, spelletjes spelen, alles was makkelijker.. je had niet door hoe rot de wereld was. Ik vind het ook eng om aan een toekomst te denken, ik heb nu 3 jaar met mijn vriend en ik zie hoe vaak mensen nog bedrogen worden of uit elkaar gaan.. word steeds meer ''normaal''.. ik vind het soms ook eng om die gedachte uit te schakelen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me hier helemaal in vinden. Ik begin nu aan mijn 3e jaar maar zit al met mijn hoofd bij "wat moet ik doen als ik klaar ben?". Ik ben wel van plan om een master te doen dus gelukkig heb ik nog 4 jaar te gaan. Eigenlijk heb ik een plan wat ik heel graag zou willen en wat het ook zou worden maar dat kan nu dus niet. Dat is stom, om dan ineens iets anders te moeten bedenken en waarvan je weet dat dat niet eens is wat je eigenlijk wou.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een herkenbaar artikel! Ik zit ook te twijfelen of ik door moet studeren of niet. Daarnaast zou ik dan iets heel anders willen studeren. Die keuze's zijn echt heel lastig! Gelukkig kunnen we wel proberen om uit elk moment het beste te halen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nu net afgestudeerd en het is best eng om nu geen "volgend jaar" te hebben. Geniet vooral nu lekker van jouw laatste echte zomervakantie :D

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi geschreven meis! Kind zijn is ook heerlijk en soms verlang je weer even naar dat moment. Maar we moeten ook realistisch blijven.. Keuzes maken ben ik nooit echt goed in geweest, maar ga gewoon op je gevoel af. Het belangrijkst vind ik eigenlijk dat je moet genieten van alles wat je nu hebt en nog niet teveel moet nadenken/stressen over de toekomst..Al is dat soms lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is zo herkenbaar! Hoewel het nog even duurt voordat mijn studie klaar is, ben ik ook een beetje bang voor wat er daarna gaat komen. Ga ik wel mijn plekje vinden? Ik moet er maar gewoon van uitgaan dat alles uiteindelijk goed komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi geschreven Maaike en ik denk voor velen erg herkenbaar! Ook voor mij. Ik heb ook nog geen idee wat ik na mijn studie ga doen, ben ook volgend jaar klaar. Eigenlijk wil ik die zomervakantie die daarna komt nog even optimaal benutten haha. Het lijkt me leuk om een zomer in het buitenland te werken, gewoon even weg van alles wat met mijn opleiding te maken heeft (en weg van de afstudeer-stress).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi geschreven, en ook heel herkenbaar voor veel mensen, denk ik.
  Het leven als kind en student is eigenlijk heel makkelijk, omdat je weet wat er van je verwacht wordt, en omdat je altijd een 'doel' hebt. Je weet waar je naartoe werkt, en als je afgestudeerd bent valt dat allemaal weg.

  Dan kom je even in die tussen-fase waar jij nu over aan het bang zijn bent, maar als alles eenmaal draait, en je een leuke baan hebt met leuke collega's. Als je uiteindelijk iedere dag met plezier naar je werk vertrekt, dat komen er andere uitdagingen in je leven, en dan komt het vast goed.

  Leven in het moment is inderdaad zo gek nog niet. Geniet maar van je laatste jaar student zijn.

  BeantwoordenVerwijderen