Het laatste jaar van mijn studie

by - augustus 29, 2016


Vandaag is het zo ver: de zomervakantie is officieel voorbij en ik begin aan het allerlaatste jaar van mijn studie. Aan de ene kant vind ik het geweldig om eindelijk die diploma in mijn handen te hebben, maar aan de andere kant heb ik nog geen idee wat mij daarna te wachten staat. 

Ik weet nog goed dat ik nét begon aan mijn studie. De eerste twee jaren zijn werkelijk voorbij gevlogen, die gingen namelijk best soepel. Ik haalde alles in één keer (op een of twee verslagen na dan) en daarnaast werkte ik in het weekend bij Bakker Bart. In het derde jaar begon mijn stage en daarna mijn minor. Dit jaar ging iets minder soepel, want het eerste halfjaar werkte ik ongeveer 45 à 50 uur in de week (ik was best vaak vermoeid) en tijdens mijn minor zat ik echt even niet lekker in mijn vel. En nu begin ik alweer met het laatste jaar van mijn studie. Time flies! 

Het eerste halfjaar volg ik een aantal lessen en moet ik een groot onderzoek uitvoeren. Het laatste halfjaar ga ik afstuderen bij een bedrijf. Ik ga dit allemaal ook nog proberen te combineren met twee bijbaantjes. Ik werk namelijk bij een online marketingbureau en sinds kort werk ik ook als studentredacteur bij SAX. Gelukkig zijn deze twee baantjes wel redelijk flexibel en kan ik ook gewoon aangeven wanneer ik even niet kan werken wanneer ik druk ben. Toch geeft het wel een klein beetje stress, want ik heb ook nog een blog, vriendinnen én een vriendje die ik allemaal wil blijven zien. Het is dus nog even afwachten of ik het allemaal vol ga houden. Who knows. 

En dan komt aan het einde van het schooljaar dat moment waarbij ik mijn diploma in mijn handen heb. En dan? Ga ik nog doorstuderen op de universiteit? Ik ben namelijk het afgelopen jaar bij een open dag geweest voor een master op het gebied van marketing. Er zat er één bij die ik wel heel erg interessant vond. Aan de andere kant zou ik ook gewoon onwijs graag willen werken. School brengt namelijk ook altijd de nodige stress met zich mee, en ik wil eigenlijk ook gewoon beginnen met een 'nieuw' hoofdstuk. Bovendien is er niks mis met wat werkervaring and some money. Maar daar ben ik dus nog niet helemaal over uit en gelukkig hoeft dat ook nog niet.

In ieder geval ga ik eerst nog even balen dat de zomervakantie afgelopen is. De zomer is namelijk mijn favoriete seizoen en ik heb zo'n vreselijke hekel aan de winter en die kou, bah. Gelukkig heb ik wel een onwijs leuke zomervakantie gehad, waar ik nog even van kan nagenieten! :)

Wanneer ben jij klaar met je studie? Ga jij werken of wil je liever doorstuderen?

Ik ben benieuwd!


You May Also Like

15 reacties

 1. Heel veel succes, spannend zeg! Alweer je laatste jaar, wauw!
  Ik ga morgen juist beginnen aan een nieuwe opleiding; sph aan de hogeschool Amsterdam. Heel spannend, heb eerst een introductie week. :)
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Succes dan alvast met je introductie week en het begin van je nieuwe opleiding! :)

   Verwijderen
 2. Heel veel succes! Zet 'm op. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw knap dat je het ook nog wilt combineren met twee bijbaantjes! en succes met je laatste jaar :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel veel succes! Ik begin vrijdag weer met een introductiedag voor jaar 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me lastig als je straks moet gaan kiezen wat je hierna gaat doen. First things first ;) Gelukkig hoeft dat nog even niet. Tot die tijd kun je nog even lekker nadenken wat je wil en tegen die tijd zal er vast wat meer duidelijkheid komen, dat weet ik zeker! Heel veel succes met je laatste jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ah succes met je laatste jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit nu in het 2e jaar van Onderwijsassistent (opleiding duurt 3 jaar), maar hierna wil ik sowieso nog verder studeren aan de pabo. Ik wil heel graag juf worden op de basisschool! :)
  Heel veel succes in je laatste jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt heel bekend allemaal, haha! Ik ben op dit moment met mijn afstudeeropdracht bezig en hoop in november mijn diploma te kunnen ontvangen. Het scheelt dat ik er al wel uit ben dat ik wil gaan werken, en niet door wil studeren, maar ja, eerst nog een baan vinden. Succes het komende jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zit nog op de middelbare school, hihi. Al hoewel ik wel vaak nadenk wat voor studie ik wil doen, is het voor nu nog niet mega belangrijk. Wel leuk om te lezen & succes dit jaar! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. This is so inspiring. I love the post:)

  irenethayer.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Spannend zo'n laatste jaar! Ik herken het, want ik ga volgende week ook mijn laatste jaar in...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk om te lezen! Knap hoe je je baantjes, blog, school en alles combineert. Ik ga nu beginnen met een opleiding. Heb momenteel ook twee bijbaantjes, en in de zomer is dat best fijn, maar nu ik ook het bloggen weer op wil pakken (heb dit i.v.m. het afronden van mijn vwo anderhalf jaar niet meer gedaan), wordt dat samen best een uitdaging. Heb er wel enorm veel zin in. Succes met je laatste jaar Maaike!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik doe nu waarschijnlijk een jaar langer over mijn studie, maar wil dit jaar wel gaan afstuderen. Ik heb wel genoeg punten, maar er zijn 2 vakken (die op elkaar lijken) waar ik gewoon geen voldoende voor kan krijgen. Het onderwerp (valuta's en beleggen) ligt mij gewoon totaal niet. Maar hopelijk studeer ik wel af en dan kijken of ik nog verder wil gaan leren of een baantje ga zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen