Dit is hoe ik mijn studie met twee bijbaantjes combineer

by - oktober 20, 2016


Meestal als ik aan iemand vertelt dat ik naast mijn studie nog twee bijbaantjes hebt, krijg ik een hele verbaasde reactie. 'Wow, twee bijbaantjes? Hoe hou je het vol!'. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin ook niet gedacht had dat ik het kon redden. In dit artikel laat ik jullie weten hoe ik toch alles met elkaar heb kunnen combineren.

Ik weet van mezelf al dat ik erg slecht ben in stilzitten. Als ik een hele avond niks te doen heb, kan ik me al ontzettend vervelen. Ik verveel me dus nogal snel en ben altijd op zoek naar productieve dingen die ik kan doen. Hier helpt bloggen heel erg bij, want als ik vrije tijd over heb ben ik altijd wel bezig met artikelen schrijven, ideeën verzinnen voor content of andere blogs bekijken. Heb ik vrije tijd over dan? Ja, dat heb ik.

Mijn ene bijbaan is bij de Vero Moda in Enschede. Hier werk ik voornamelijk in het weekend en op koopavonden. Soms moet ik zaterdag én zondag werken, waardoor ik vaak geen tijd heb om in het weekend aan mijn huiswerk te zitten. Ik moet er wel even bij vertellen dat ik bijna nooit hele dagen werk, vaak pas vanaf twaalf uur. Maar die tijd daarvoor gebruik ik om uit te slapen, haha. Mijn tweede bijbaan is als studentredacteur bij SAX Media, het mediabedrijf van mijn hogeschool. Daar schrijf ik voornamelijk artikelen voor de website. Opdrachten hiervoor krijg ik per mail en ik kan ze altijd afslaan als ik geen tijd heb. Sommige opdrachten zijn interviews, soms moet ik naar borrels (voor mijn werk ja, haha). soms moet ik een verslag maken van een evenement etc. Daarnaast heb ik af en toe ook nog wat samenwerkingen voor mijn blog.

Maar hoe combineer ik dat nou allemaal? Omdat ik dus werk in het weekend, zorg ik er altijd voor dat ik doordeweeks elke dag aan mijn huiswerk zit. Ik heb niet vaak colleges, maar er staat wel elke dag wat ingeroosterd. Meestal ga ik dan ook in de bibliotheek zitten van Saxion, daar kun je echt heerlijk rustig studeren. Waar je thuis heel vaak afgeleid kunt worden, kan dat in de bieb absoluut niet.

Ook zorg ik er voor dat wanneer ik aan school werk, ik zo effectief mogelijk werk. Dus mobiel weg, Facebook weg en typen maar! Ik krijg regelmatig van mensen te horen dat ik ontzettend snel werk, en ik moet zeggen dat ik vaak ook geen moeite heb met verslagen maken of iets dergelijks. Waar ik andere mensen vaak zie struggelen, gaat het mij allemaal best gemakkelijk af. Dat wil niet zeggen dat ik er geen moeite voor doe, ik ben gewoon goed in plannen.

In het begin van de periode maak ik altijd een Word-bestand waarop ik elke opdracht noteer die ik moet doen dit kwartiel. Ook schrijf ik precies op wat er gedaan moet worden. De opdrachten waar ik mee bezig ben, maak ik blauw en de opdrachten die bijna af zijn, maak ik oranje. Zo kan ik in één oogopslag zien hoeveel er nog moet gebeuren in het kwartiel. Ook begin ik gelijk vanaf de start van het kwartiel al aan mijn opdrachten. Veel studenten beginnen halverwege pas, of pas op het eind. Het zijn vooral die studenten die ik zie struggelen. Ik heb alles nu al helemaal onder controle, terwijl sommigen dus nog moeten beginnen met een aantal opdrachten.

Waarom ik zoveel plan? Ik heb een hekel aan stress op het einde. Dat je nog maar een paar uur te gaan hebt voor de deadline, en je moet nog kei veel doen. Dat brengt stress met zich mee en daar hou ik absoluut niet van. Daarom zorg ik ervoor dat ik mijn verslag o.i.d. ruim op tijd af heb. Zodat ik dus ook nog tijd over heb om vlak voor de tentamens of tijdens de deadlineweek nog te kunnen werken.

Heb jij nog een bijbaan naast je studie?

You May Also Like

20 reacties

 1. Zo te horen ben je echt heel geordend qua werk en studie. Knap hoor! Tijdens mijn studie had ik ook vaak 2 bijbaantjes en ik vond het ook heel fijn om lekker druk bezig te zijn. Dat heb ik nog steeds wel een beetje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw super goed hoor, ik vind het knap! Ik merkte dat mijn bijbaan echt teveel wordt. Wou voldoende tijd aan mijn vriend en vriendinnen besteden en ook aan mijn huiswerk. Merkte dat het echt teveel stress leverde dus heb het vorige week helaas afgezegd :(
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lol ik heb 2 fulltime jobs bijna en word helemaal gestoord! Boven op dat ben ik ook een nieuw bedrijfje gestart.. man man stress!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, dat snap ik wel! Heb je wel vrije tijd over dan? Want dat is wel erg belangrijk om te ontspannen. Te veel stress is ook echt niet goed voor je

   Verwijderen
 4. Ik ben net zo als jij hoor, ik verveel mij ook snel. Heel goed hoe alles doet en het weet te combineren met elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Respect voor hoe geordend jij bent, haha! Ik kon altijd goed plannen, maar na een jaar stage en minoren is dat volledig foetsie. Ik probeer nu ook wel wat meer voor school vooruit te plannen, maar het wil nog niet helemaal. Misschien moet ik ook eens in een bieb gaan werken, haha. Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat slim om alles in zo'n bestandje te zetten! Ik ben ook zo'n iemand die pas laat begint haha. Wil daar echt verandering in brengen. Super knap dat je alles kan combineren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, dat is echt super knap! Doe ik je niet na hoor. Ik zit in m'n examenjaar en mijn planmethodes worden hierdoor goed op de proef gesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen hoe je dit allemaal combineert! X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw wat een topper ben je eigenlijk! Ik doe 6vwo en werk 12 uur bij de AH in de week, meer kan ik echt niet aan hoor haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw wat knap van je zeg!!! Heel gaaf dat je dit allemaal weet te combineren:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Was ik maar zo geordend. Mag ik geen lesje bij je komen volgen? haha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt wel druk dan soms he! Ik heb zelf een baan voor 5 dagen en daarnaast een bij baan. Mijn thuis studie lijd er soms wel onder, zo jammer. Ik wil hem zo graag af ronden omdat het echt een fijne studie is die bij mij past.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heeel herkenbaar, dat vervelende stress gevoel. Ik lever het liever iets voor de deadline in dan met stress haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Interessant om te lezen hoe jij het allemaal aanpakt! Zelf werk ik ook naast mijn studie en stage, gelukkig heb ik maar twee dagen stage en vaak een dagje school. Dus dat is eigenlijk prima te combineren. Ik weet wel dat het net voor de deadline van mijn scriptie super druk gaat worden, maar dat probeer ik ook al te vermijden door nu super veel te doen. Maar soms kun je ook gewoon niet verder door school, omdat je moet wachten op feedback haha. Fijn om te lezen dat je het nu allemaal goed kunt combineren, ik vind het knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had twee bijbaantjes, maar heb ontslag genomen bij een van de twee omdat ik het niet meer trok (ik was non stop bezig en had nergens meer tijd voor), nu heb ik er een en daarnaast blog ik, het bevalt me prima! Ik werk gemiddeld alsnog twintig uur, maar mijn weekenden heb ik vrij voor school en andere dingen :) Knap hoe je dit zo combineert!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alsnog fijn dat je dan het weekend nog over heb! Ik heb ook nog vrije tijd over hoor, anders zou ik het ook niet volhouden :)

   Verwijderen