Dit is hoe je je blog 'to the next level' neemt

by - oktober 14, 2016


Ik ben nu al bijna twee en een half jaar in de bloggerswereld te vinden en mag inmiddels best zeggen dat ik veel weet over het bloggen. Inmiddels heb ik al bijna 400 (!) blogposts geschreven en heb ik al een flink aantal bezoekers mogen verwelkomen op mijn website. Ik weet hoe lastig het tegenwoordig kan zijn om als blogger nog vernieuwend en origineel te zijn, vooral nu YouTube het een beetje overneemt van de bloggers. Daarom schrijf ik vandaag een artikel over hoe je je blog to the next level neemt en toch nog meer bezoekers kunt krijgen dan ooit. 

Bekijk je statistieken en speel hierop in

Als ik iets geleerd heb tijdens mijn stage- en werkperiode bij het online marketingbureau waar ik gewerkt heb, dan is het wel dat je goed je statistieken moet bekijken en hierop in moet spelen. Zo gebruik ik al een tijdje Google Analytics voor mijn blog. Hierin bekijk ik altijd welke berichten van de laatste tijd het beste scoren. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld de Weekly Journal's, outfitposts en persoonlijke artikelen. Mijn lezers vinden dat dus leuk om te lezen. Kijk welke artikelen op jouw blog het beste scoren en kijk of je een soortgelijk artikel kunt maken.

Wat ik ook altijd in de gaten hou, zijn de belangrijkste bronnen waar bezoekers vandaan komen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er heel veel mensen binnenkomen op mijn blog via Facebook en Twitter. Deze social media kanalen gebruik ik dus nog steeds om blogposts op te promoten. Ook kan ik op Google Analytics zien op welke dagen mijn blog het drukst bezocht is. Hier kan ik op inspelen door juist op die dagen een artikel te plaatsen. Handig! 

Bedenk interessante titels

Mijn blogposts met titels als 'Ik heb onwijs gaaf nieuws!' en 'Een nieuwe uitdaging!' doen het ontzettend goed en worden door heel veel bezoekers gelezen. Waarom? Omdat ze een titel hebben die nieuwsgierigheid opwekt. Lezers die de titel zien, vragen zich al gauw af wat het onwijs gave nieuws is of om welke nieuwe uitdaging het gaat. Alleen de titel kan er dus al voor zorgen dat er veel lezers doorklikken naar je blog. 

Ook wanneer het om een review gaat of een outfitpost; bedenk altijd interessante titels. Wanneer zou jij doorklikken als je een artikel op social media voorbij ziet komen? Ik volg bijvoorbeeld ook NSMBL en Cosmopolitan op Facebook en die doen alleen maar aan 'sappige' titels die nieuwsgierigheid opwekken waardoor je wel door MOET klikken. Een simpel voorbeeld. Zou jij eerder nieuwsgierig worden bij de titel 'Review - Lip Lava Tremor van Makeup Revolution' of 'Mijn favoriete liquid lipstick ooit'. Ik heb in dit geval zelf voor het laatste gekozen, aangezien deze veel origineler klinkt. 

Zoekmachine optimalisatie

Nu ga ik mijzelf een beetje tegenspreken, want het is niet altijd de beste keuze om voor een zo origineel mogelijke titel te gaan. Had ik veel meer bezoekers willen hebben op mijn artikel over liquid lipstick, dan had ik het artikel beter 'Review - Lip Lava Tremor van Makeup Revolution' kunnen noemen. Waarom? Omdat mensen die op zoek zijn naar de 'Lip Lava Tremor', deze drie exacte woorden zullen intypen in Google. En als ik mijn artikel SEO vriendelijk had gemaakt, had dit nog best een aantal views kunnen opleveren tot maanden na het publiceren van het artikel. 

Ik zou jullie graag alles willen uitleggen over SEO, want ik heb mij hierin veel verdiept tijdens mijn stage/werk. Wil jij je artikel ook SEO vriendelijk maken, dan is het belangrijk dat je dus de woorden die mensen zullen intypen in Google (zoals Lip Lava Tremor) verwerkt in de titel. Maar ook is het belangrijk dat je deze drie woorden een aantal keer noemt in het artikel zelf, en als alt-tag van de afbeeldingen die je gebruikt. Google houdt van tekst, dus zorg ervoor dat het artikel minimaal 600 woorden lang is en een uitgaande link is ook erg belangrijk (naar bijvoorbeeld een officiële pagina van het merk/product waar je over schrijft).

Een artikel van mij dat een tijdje heel erg hoog stond in Google is mijn Garnier Loving Blends review. Ongeveer 2.500 mensen zijn via Google naar dit artikel gekomen, door woorden zoals 'Garnier Loving Blends' in te typen. Waarom dat artikel zo hoog in Google gekomen is? Ik heb meer dan 600 woorden gebruikt, de woorden 'Garnier Loving Blends' heb ik verwerkt in de titel, een aantal keer in het artikel zelf, en in de alt-tags van de afbeeldingen. Ik heb veel afbeeldingen gebruikt en ik heb een link naar de officiële pagina van Loving Blends van Garnier erin gezet. Ook heb ik in andere artikelen een paar keer gelinkt naar het artikel met de woorden 'Garnier Loving Blends'. En zo komt je artikel dus hoog in Google. Uiteraard zijn er nog meer aspecten van SEO, maar als jullie dat willen kan ik dat verwerken in een ander artikel!

Visualisatie is ERG belangrijk

De 'trend' die nu helemaal gaande is, is visualisatie. Tegenwoordig zijn YouTube en Snapchat onwijs populair, visualisatie vinden mensen namelijk erg belangrijk. Mensen willen dingen beleven door middel van beeld. Ook ik klik bijvoorbeeld alleen verder naar een artikel wanneer ik een mooie foto zie. Ik ben dan benieuwd naar meer mooie foto's, want dat is wat het oog wilt. Door goede visualisatie in de vorm van veel (kwaliteitsvolle) foto's per artikel kom je al een heel eind. 

Zorg ook voor een goede belichting. Ik bewerk mijn foto's altijd in Photoshop om ze lichter te maken.  Dat is vaak niet de enige bewerking die ik doe, maar het is wel de belangrijkste. Een 'trend' die ik de laatste tijd heel vaak tegenkwam, zijn veel te overbelichte foto's. Volgens mij wordt dit gedaan doordat de achtergrond van de foto dan helemaal wit is, maar mooi is het niet. Probeer ook eens wat anders te verzinnen dan steeds maar een witte achtergrond. Een mooi tijdschrift als achtergrond of bloemen kan al voor wat meer diversiteit zorgen. Want zeg nou zelf; zo origineel is een witte achtergrond nou ook weer niet :)

Als jullie het willen, kan ik ook nog een vervolg artikel schrijven want ik heb nog veeeeel meer tips om te delen!

Wat heb jij tot nu toe geleerd over bloggen?

You May Also Like

28 reacties

 1. Onwijs handige tips! Sinds ik mijn nieuwe blog heb ben ik nog steeds niet goed voor Google Analytics gaan zitten en ergens vind ik dat wel heel jammer. Het lukt me maar niet om deze te veranderen naar deze blog. Hierdoor loop ik veel samen werkingen mis omdat bedrijven toch vaak Analytics willen. Wat betreft foto's bewerken ben ik het met je eens. Je ziet het 'overbelichte' overal en juist daarom vind ik het leuk om wat donkerdere foto's te maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijne tips! Daar kan ik zeker wat mee. Ik heb de SEO plug-in van Wordpress, maar ik denk dat ik toch meer ga proberen om niet alleen SEO-waardige maar ook interessante titels te bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele handige tips! Love to read this kinda posts! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne tips meis! Ik zou graag een vervolg artikel willen zien. <3
  Ik vind de tip van de SEO echt super handig. Dankjewel!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat super fijn! Ik ga er zeker aan denken om een vervolg artikel te schrijven :)

   Verwijderen
 5. Wat een handige tips laat je zien in dit artikel. De meeste volg ik wel op, alleen schort het bij mij vaak nog wel aan informatie halen uit mijn statistieken. Dat zou ik eigenlijk meer moeten gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. die tip met de titels helpen wel maar tegenwoordig heeft iedereen dingen zoals '5 dingen waarmee je the best blogger everrrr word' en zulke dingen, dan word het soms een beetje flauw en neem ik het niet serieus :p de rest van je tips vind ik wel handig en leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg handige tips allemaal! Ik ga hier zeker eens op proberen te letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips! Ik heb Journalistiek gestudeerd en stage gelopen bij een online medium en inderdaad, alles wat je zegt, klopt! Alleen in dat van de clickbait kan ik me niet vinden. Nu bijna iedereen dat doet, wordt het moeilijk om de écht interessante artikels eruit te vissen en klik ik daardoor vaak gewoon níét op dat soort titels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel ook geen 'echte' clickbaits, ik heb het meer over interessante titels maken, dus je titels een beetje opleuken ipv. er gewoonweg 'review' neer te zetten :)

   Verwijderen
 9. Altijd leuk om lezen zo'n tips. Heb zelf ook al wat ervaring met bloggen en ben nog altijd op zoek naar tips & tricks. Bezoek zeker ook mijn mannen blog eens en als het even kan.. laat ook eens een commentaar na op één van de artikelen, dat doet me altijd plezier!

  https://www.sixpacks.be

  Groetjes

  Kristof

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien kan ik hier nog wel iets van leren :) Ik gebruik de YOAST Seo plugin en daar geeft hij aan dat je minimaal 300 woorden moet gebruiken. Zelf ga ik er eens op letten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt, 300 woorden is het minimum maar meer dan 600 woorden zou echt perfect zijn!

   Verwijderen
 11. Goede tips! Ik vind altijd visualisatie ook erg belangrijk, vind foto's het leukst. Daarom plaats ik meestal meer foto's dan tekst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hele fijne tips. Die tip over de titel is echt een hele goede ! bijna niks is meer uniek qua titel

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel handig en fijn dat je dit geschreven hebt. Ik heb hem gesaved :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een fijn artikel! Ik vind interessante titels zo verleidelijk, ik moet ook altijd klikken haha! SEO en Google Analytics vind ik echt heel interessant, krijg ik nu ook les over dus extra handig, al weet ik er natuurlijk al wel heel veel van. Ik mis het bloggen heel erg en kan niet wachten om het weer op te pakken in het nieuwe jaar, in ieder geval al druk bezig achter de schermen! Maar ik dacht idd zoals Mariska zei al bij minimaal 300 woorden. Oh btw stomme vraag, maar ging jij nog overstappen naar Wordpress? Ik heb echt altijd problemen bij het reageren via blogger :(! Ik kan het je in ieder geval wel heel erg aanraden en mocht je hulp nodig hebben, je weet me te vinden! Oh en ik hou juist enorm van witte achtergronden, idd niet origineel, maar het is gewoon clean, modern en licht, daar hou ik van! Je kan het gelukkig wel interessanter maken met props erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OMG, dat jij daar les in krijgt zeg! Dat hadden wij dus echt niet twee jaar geleden... Ik ben nu bezig met een website voor school in Wordpress dus ik weet nu ongeveer hoe het moet! Maar met mijn blog ben ik eigenlijk nog niet echt van plan om over te stappen op Wordpress. Wel super jammer dat je altijd problemen hebt met reageren ;(

   Verwijderen
 15. Wat een fijn artikel is dit! Heerlijke tips ook! Een artikel die ik zeker kan gebruiken. Ik probeer ook altijd leuke en interessante titels te bedenken, maar misschien is een algemene titel wel iets belangrijker....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik pas er al wel een paar toe...
  Bedankt voor de oplijsting.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fijne tips hier kan ik wat mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dit zijn dingen waar ik eigenlijk zo veel mogelijk op let! Vooral een SEO geoptimaliseerd artikel kan veel helpen heb ik gemerkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een handig artikel! Bedankt voor het delen van je tips. :) Ik vind het stuk over SEO super interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ja mijn technische blog kant is een en al ellende. Ik weet niks van getallen en SEO af. Dus ik doe altijd maar wat, google analytics heb ik al tijden niet meer aangekeken dus wat dat betreft ben ik een hele slechte blogger op dit moment haha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh ja, overbelichte foto's! Heb me er ook wel eens schuldig aan gemaakt, maar mooi is anders. Interessant en leuk artikel! Ik zou zeker een apart artikel willen lezen over SEO.

  BeantwoordenVerwijderen