REVIEW - 'The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck'

by - januari 05, 2017


Het boek is een hype op Instagram en staat nog op de wishlist van veel mensen: The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck belooft namelijk een revolutionair boek te zijn die je leven zal veranderen. Ik las hem helemaal uit en in dit artikel lees je wat ik ervan vind. Is het een aanrader? Nadat ik het boek The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck van Sarah Knight een aantal keer voorbij zag komen op social media (en een aantal blogs) besloot ik het boek ook aan te schaffen. Het boek heeft een aantrekkelijke titel, ik zou namelijk ook wel wat minder 'fucks' willen geven. Aan vervelende opmerkingen bijvoorbeeld, die ene collega op het werk die altijd iets negatiefs te melden heeft of een uitnodiging van een feestje waar je helemaal niet heen wilt. Iedereen wil dat stiekem toch wel?

Van het boek had ik dan ook verwacht dat ik er heel veel van zou opsteken. Het boek gaat over het feit dat je vaker 'nee' zou moeten zeggen en wat je kunt doen met die tijd/energie of geld die je daaraan overhoudt. Er worden voorbeelden gegeven van dingen waaraan je bijvoorbeeld geen 'fuck' zou moeten geven: een bikini-body hebben, een ochtendmens zijn, de meningen van personen die je niet kent etc. Het boek raadt je aan om een lijstje te maken van dit soort dingen waar je eigenlijk geen 'fuck' om wil geven. Vervolgens is het doel om beleefd 'nee' te zeggen tegen dingen die je niet wilt, waarbij je eerlijk verteld aan die persoon waarom jij geen zin hebt (in plaats van te liegen bijvoorbeeld).

Wat ik uiteindelijk van het boek vond? Ik heb minder geleerd van het boek dan ik had verwacht en dat vind ik erg jammer. Veel dingen pas ik al toe in mijn leven, want sommige dingen zijn gewoon erg logisch. Als ik echt geen zin heb in een feestje bijvoorbeeld, dan zeg ik dat af. In dit boek wordt dat verteld alsof het life-changing is. En dat vind ik zo jammer aan het boek: van de buitenkant lijkt het alsof het een geweldig boek is waarvan je veel opsteekt, maar als je het uiteindelijk leest valt het een beetje tegen. Ook vind ik dat er veel dingen worden herhaald.

Heb jij dit boek al eens gelezen? Wat vond jij ervan?

You May Also Like

19 reacties

 1. Ik heb het nog niet gelezen, maar het is wel een beerje wat ik ervan verwachtte. Boeken die zo enorm gehyped zijn, zijn wel vaker een beetje overrated. Jammer dat je er niet zo veel van hebt geleerd! Malou x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zonde dat het zo'n voor de hand liggend boek is; ik heb dat ook vaak bij dit soort dingen of van die artikelen op online magazines :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijne, duidelijke en eerlijke review Maaike! Ik was stiekem ook wel erg benieuwd naar het boek, maar zat erg te twijfelen over de aanschaf. Als ik dit zo lees denk ik dat ik hm toch niet zo snel zou aanschaffen. Ik heb wel vaker dat ik boeken lees die dan vol staan met vanzelfsprekende tips, zo jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat die zo over de top wordt aangeschreven en tegenvalt, ik kende het boek nog helemaal niet!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hem ook op mijn wishlist staan, maar jammer dat hij zo tegenvalt..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat hij tegenvalt! Ik kende het boek trouwens nog niet. Vind vaak dit soort boeken een beetje voor de hand liggend haha, ik ben daar dan ook niet mee geholpen. Zeker niet als er dingen in staan die je allang toepast!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het boek ook en vond het ook een kleine tegenvaller. Er wordt zoveel in herhaald, maar ik mis telkens een echte mind changer, die helpt de klik te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat je er wat meer van verwacht had! super fijne review.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb het weleens voorbij zien komen en ook de titel spreekt me aan. Wel jammer om te horen dat je het tegen vond vallen. De titel schept wel hoge verwachtingen namelijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat jammer dat die toch tegen viel.. Hogere verwachtingen van iets hebben en dan valt het toch tegen, helaas! nee zeggen is soms lastig maar ik heb het toch nu al aardig onder de knie haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jammer dat ie tegenvalt, ik sla hem iig over! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jaaa, ik ben er toevallig afgelopen week in begonnen! Het klopt inderdaad dat het best wel veel open deuren zijn. Maar voor mij geldt: weten is nog niet hetzelfde als doen haha. Ik hoop dat het boek me 'bewust' maakt van de onnodige 'fucks' die ik geef zodat ik daar efficiënter mee om kan gaan :).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een duidelijke review, heel fijn! :) Ik was namelijk al een tijdje benieuwd naar dit boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn review! Maar ik denk dat ik deze ook maar oversla.
  Liefs,
  Yara

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed dat ik weet dat het niks is, kan ik die al schrappen van mijn lijstje! Wel zonde... had gehoopt dat het een leuk boek zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ooh dat is wel jammer. Ik haat het als er dingen op 1000 verschillende manieren wordt verteld. Ik wil het graag recht toe recht aan. Maar daar is dit misschien een boek voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb het boek nog niet gelezen. Misschien is het ook wel echt alleen bedoelt voor mensen die wat onzeker zijn over nee zeggen? Ik ben er wel heel benieuwd naar nu trouwens, ook al vind je hem tegenvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ah ik was zo benieuwd naar dit boek, maar nu twijfel ik of ik hem nog wil hebben. Toch lijkt het me wel interessant om een keer gelezen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat jammer zeg, ik was hier namelijk best nieuwsgierig naar.

  BeantwoordenVerwijderen