Wat wil ik nou eigenlijk?

by - maart 14, 2017


Het einde van mijn studie is in zicht en mijn gedachten over wat ik aan het doen ben over een halfjaar schieten door mijn hoofd. Want wat wil ik nou doen wanneer ik ben afgestudeerd? Ik heb hele toffe ideeën in mijn hoofd, maar of ik die echt wil en kan uitvoeren? Who knows...

Tijdens mijn studie heb ik super veel geleerd op het gebied van (online) marketing. Ik heb stage gelopen (en gewerkt) bij een online marketingbureau, werk momenteel nog als redacteur als bijbaantje, studeer nu af bij de marketingafdeling van een bedrijf en daarnaast heb ik altijd geblogd. Doordat ik zoveel verschillende dingen heb gedaan, weet ik precies wat ik leuk vind om te doen. Maar het probleem is: ik vind misschien te veel dingen leuk. Ik vind online marketing super tof; content creëren en websites optimaliseren vind ik het allerleukst, maar daarnaast wil ik me misschien ook wel verdiepen in teksten schrijven of zelfs het starten van een eigen bedrijf.

Ik weet dus ook echt niet wat ik over een halfjaar, na mijn afstuderen, aan het doen ben. Ik wil geen spijt krijgen van dingen die ik NIET heb gedaan namelijk. En er zijn redelijk veel opties die ik kan doen nadat ik ben afgestudeerd. Ik kan gaan werken bij een online marketingbureau. Ik kan gaan werken bij een redactie. Ik kan gaan werken bij een social mediabureau. Ik kan gaan werken op de marketingafdeling van een bedrijf. Ik kan mijn eigen bedrijf beginnen (ik heb al een super tof idee!). Ik kan twee parttime baantjes gaan nemen (lijkt me ook super gaaf; lekker veel afwisseling) of ik kan doorgaan met studeren. 

Nu is het zo dat ik sowieso wil gaan werken nadat ik ben afgestudeerd. Dus ik kan misschien wel een deeltijd studie (of master) ernaast gaan doen. Maar ik wil ook het liefst tijd genoeg overhouden om nog bezig te zijn met mijn blog en mijn Instagramaccount, zodat die ook blijven groeien. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik nu nog echt niet weet wat ik het liefst zou willen doen.

En natuurlijk ligt het ook aan geluk, ik bedoel ik weet natuurlijk nooit zeker of ik wel word aangenomen bij een bedrijf die mij leuk lijkt. Misschien moet ik over een halfjaar al wel blij zijn met het feit dat ik überhaupt een baan ga krijgen. En ik denk ook wel dat ik gewoon iets moet gaan proberen en als ik het na een jaar niet meer leuk vind, kan ik gewoon iets anders gaan proberen.

In ieder geval gaat het afstuderen nog een paar maanden duren en daar ben ik nog wel even zoet mee, haha. Ben jij al afgestudeerd? Had jij moeite met de juiste keuze maken wat je wilde gaan doen? Let me know!

You May Also Like

7 reacties

 1. Ik weet hoe moeilijk het is! Jij hebt nog geluk dat jij ergens wilt werken waarvoor jij gestudeerd hebt. Ik heb een dansopleiding gedaan maar ik wil uiteindelijk andere dingen doen met mn leven.. heel stom!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb eigenlijk bijna precies hetzelfde pad bewandeld als jij en vond het echt heel erg moeilijk wat ik wilde gaan doen nadat ik afgestudeerd was. Uiteindelijk koos ik dus voor een master, wat ontzettend pittig is en als mensen aan me vragen wat ik er precies mee wil doen, kan ik er ook nog niet echt antwoord op geven. Ik hoop dit ook wel redelijk snel te gaan ontdekken haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I know the feeling! Na mijn studie Journalistiek heb ik effe getwijfeld, maar besloot ik uiteindelijk toch nog niet te gaan werken. Ik begon aan de opleiding Fotografie, maar maakte die niet af – volgens mij doordat ik intussen toch echt wel schoolmoe was. Ik heb gedurende die twee extra jaar wel veel dingen geleerd die ik nu zowel voor m'n blog als op m'n werk – ik ben communicatiemedewerker – kan gebruiken.
  Uiteindelijk ben ik wel blij met de keuzes die ik gemaakt heb, al blijf ik het ergens jammer vinden dat ik mijn tweede opleiding ook niet afgemaakt heb.
  Succes met de knoop doorhakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ontzettend moeilijk om te kiezen wat je uiteindelijk wil gaan doen in je leven. Ik ben over ongeveer een jaartje klaar met mijn bachelor, en ik heb eerlijk gezegd ook nog niet echt een concreet idee. Wel wil ik misschien een tussenjaar nemen om aan mijn blog te werken, óf juist een master doen in gender studies. Ik weet wel dat ik graag iets met schrijven wil blijven doen, dus misschien dat ik ook nog iets van journalistiek naast mijn master wil doen om dit verder te ontwikkelen :) Maar uiteindelijk rol je vast wel ergens in! Ik probeer het altijd gewoon een beetje los te laten en zijn gang te laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt alsof je het freelance leven goed bij jou past! Dan kun je meerdere opdrachten doen voor verschillende opdrachtgevers én heb je nog tijd over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, lijkt me ook wel wat. Maar aan de andere kant lijkt een vaste baan mij ook wel chill. Of allebei haha

   Verwijderen
 6. Oh zo herkenbaar! We zitten in hetzelfde schuitje haha, ik weet het ook nog niet echt. Ik laat het maar op me afkomen. Soms kom je op de leukste dingen als je het niet forceert. Nu ik nog jong ben lijkt het me ook erg leuk om freelance te werken. Ach, ik zie het wel!

  BeantwoordenVerwijderen