Van student zijn naar fulltime werken; zo bevalt het mij

by - augustus 28, 2017


Sinds een maand ben ik fulltime aan het werk en mag ik me geen student meer noemen. Geen gratis ov meer, geen doordeweekse ochtenden waarbij ik kan uitslapen en geen vrije middagen meer. Maar daarentegen heb ik natuurlijk wel meer inkomsten, heb ik nu echt een ritme te pakken en voel ik me eindelijk serieus genomen. 

Het is nogal een verschil: geen student meer zijn en fulltime aan de bak. Toen ik student was, genoot ik vaak van ochtenden waarop ik kon uitslapen. Dan had je bijvoorbeeld 1x een college en mocht je daarna weer naar huis. Ik ging regelmatig uit, leerde veel mensen kennen en had genoeg vrije tijd om dingen te doen die ik leuk vond. Elke dag was verschillend, want die kon je zelf indelen.

Nu is dat wel anders; ik werk vijf dagen per week en in het weekend heb ik tijd om iets voor mezelf te doen en om even rustig bij te komen. Het is vooral pittig nu ik twee keer in de week ook nog probeer te sporten en daarnaast nog twee artikels online wil hebben op mijn blog en mijn sociale contacten wil bijhouden. Maar dit doe ik natuurlijk ook omdat ik het leuk vind, haha. Toch vind ik het wel een knap staaltje time management en je moet er ook veel discipline voor hebben en ook moet je ervoor zorgen dat je nooit ergens te veel energie aan kwijt bent. 

Toch zitten er ook veel voordelen aan werken. Ik hoef het niet meer te doen van mijn schramele verdiensten van een bijbaan, maar van een échte baan. Ik voel me ook veel meer serieus genomen. Toen ik nog student was had ik vaak het gevoel dat ik 'het voor niks deed'. Ik werkte hard, bedacht bijvoorbeeld een tof idee, en vervolgens 'kreeg je er alleen een cijfer voor'. Nu bedenk je iets en het is 'real'; er moet bijvoorbeeld resultaat uitkomen. En je krijgt er niet alleen meer een cijfer voor terug, maar ook werkervaring bijvoorbeeld. 

Anyway, ik vind het nu best fijn om aan het werk te zijn. Ik heb ook een vast ritme nu (al kan ik soms écht mijn bed niet uitkomen) en bouw ik eindelijk aan mijn carrière. Daarnaast moet ik wel uitkijken dat ik geen dingen doe die mij te veel energie kosten en moet ik eraan denken dat ik soms echt even moet opladen. Soms mis ik het student-zijn wel een beetje, maar alles heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Ik moet nog wel even wennen aan het fulltime werken, maar dat zal na verloop van tijd ook weer goed komen. Can't wait what the future brings!

Ben jij nog een student of ben je ook aan het werk? Moest jij ook wennen aan het geen student meer zijn?

You May Also Like

15 reacties

 1. Ik werk en vind het echt wel heel veel! Ik werk 5 dagen fulltime en heb alleen 2 dagen weekend om leuke dingen te doen.. het liefst zou ik 4 dagen werken denk ik..dan is de balans wat beter haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mij lijkt het heel erg fijn wanneer ik afgestudeerd ben gelijk te werken, ik kijk er zelfs een beetje naar uit! Zelf je eigen centjes verdienen en meer dingen kunnen doen.
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het ook heel erg wennen toen ik van mbo naar werken ging, de overgang is veel groter en er word veel meer verwacht. Leuk maar ik vond het ook wel eens lastig! Maar nu ik weer op school zit merk ik wel dat ik weer verlang naar het werken. Je wordt inderdaad dan 'serieuzer' genomen! Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het je bevalt! Stiekem heb ik er wel zin in, na mijn studie fulltime aan het werk te gaan. Hiervoor heb ik een MBO opleiding gedaan, dus na deze 4 jaar ben ik het wel zat haha! Het is natuurlijk heerlijk om lekker centjes te verdienen en dat je werk serieus genomen wordt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nog twee jaar student maar eigenlijk kijk ik uit naar de tijd dat ik kan gaan werken! Iedereen zegt dat je de studententijd dan echt gaat missen, maar ik ga nu 3 dagen in de week naar school, wat volle dagen zijn, heb 2 dagen stage van 8 tot 5 en werk het volledige weekend + donderdagavond. Dan heb ik ergens ook nog mijn sociale leven en mijn blog.

  Wanneer ik ga werken heb ik ieder geval het weekend gewoon écht vrij en hoop ik toch 's avonds na mijn werk hier niet meer mee bezig hoeven te zijn. Nu ben ik 's avonds vaak nog huiswerk aan het maken, leer ik voor toetsen en bereid ik lessen voor voor mijn stage omdat ik er op stage niet aan te kom. Nee, laat mij maar werken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat opzicht snap ik het inderdaad wel! Je hoeft je alleen te focussen op je werk doordeweeks en in het weekend gewon lekker niks doen.

   Verwijderen
 7. Fijn om te lezen dit artikel, herken me er ook wel in! Ben sinds december fulltime aan het werk en ik vind het ook best wel prettig: de structuur, het ritme, verantwoordelijkheden.. al mis ik het uitslapen soms wel natuurlijk haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt me een hele omschakeling! Het lijkt me wel heel fijn om in het weekend echt weekend te hebben, want ik moet nu vaak werken.. Ik studeer dus ook nog. Ik heb nog even te gaan, maar ben wel benieuwd hoe het mij gaat bevallen straks.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super goed om te lezen dat het je bevalt en dat het zo goed gaat. Heerlijk het ritme gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn om te lezen dat het werkende leven je zo goed bevalt! Zelf ben ik een beetje bang voor het echte leven denk ik. Ik wil nu vooral genieten van m'n vrijheid en werken aan mijn eigen creatieve projectjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik werk ook fulltime. Het is allemaal soms moeilijk te combineren, maar aan de andere kant heb ik niet te klagen. Er zijn dames die naast een fulltime baan, een blog, verplichtingen en natuurlijk een sociaal leven ook nog eens een gezin hebben.
  Soms mis ik m'n studententijd wel, maar aan de andere kant was die ook lang niet alleen maar rozengeur en maneschijn. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Interessant artikel om te lezen! Grappig, ik ga donderdag aan het leven als student beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goed om te lezen dat het werkende leven je zo goed bevalt! Ik ben al enkele jaren geleden afgestudeerd en mis mijn studententijd niet echt. Alleen het vroege opstaan is soms een uitdaging ;-)

  BeantwoordenVerwijderen